Print

Zoals wij in ons artikel van 13 juni 2022 aangaven had de Advocaat-Generaal in zijn conclusie van 10 juni 2022 geconcludeerd dat de verplichting om aangifte te doen door middel van eHerkenning een wettelijke basis heeft in art. 2:15, lid 1, Awb en art. 3a, lid 2, AWR. Dit inlogmiddel is alleen verkrijgbaar tegen betaling bij een commerciële partij. Naar aanleiding van deze conclusie heeft Tweede Kamerlid lid Idsinga (VVD) op 28 juni 2022 vragen aan de staatssecretaris gesteld. De antwoorden op deze vragen heeft de staatssecretaris op 29 augustus 2022 naar de Tweede Kamer gestuurd.

In de beantwoording van de vragen geeft de staatssecretaris aan dat hij op geen enkele wijze vooruit wil lopen op het arrest van de Hoge Raad. Wel geeft de staatssecretaris aan dat het kabinet vooralsnog vasthoudt aan de overheidsbrede lijn van het gebruik van eHerkenning als authenticatiemiddel. Dit ook omdat eHerkenning nog steeds het enige veilige en betrouwbare inlogmiddel is dat voldoet aan de eisen vanuit de AVG en Verordening (EU) nr. 910/2014 (eIDAS-verordening) en daarmee voldoende bescherming van persoonsgegevens biedt.

Verder geeft de staatssecretaris in zijn antwoorden aan dat Om tegemoet te komen aan de wens van de Tweede Kamer, dat het inlogmiddel waarmee belastingaangifte moet worden gedaan kosteloos moet zijn, heeft de Belastingdienst samen met het ministerie van BZK en de eHerkenningsleveranciers een compensatieregeling opgesteld (Beleidsregel compensatie inloggen belastingaangifte). Op aanvraag wordt maximaal één keer per kalenderjaar een compensatie verstrekt aan een aanvrager die:

  1. eHerkenning uitsluitend gebruikt voor het doen van belastingaangifte;
  2. hiertoe het specifieke Belastingdienst eHerkenning inlogmiddel heeft aangeschaft; en
  3. niet op andere wijze belastingaangifte kan doen.

Deze compensatie bedraagt € 24,20 per kalenderjaar, hetgeen gelijk is aan het bedrag waartegen eHerkenning bij de goedkoopste aanbieder aangeschaft kan worden. Daarnaast heeft de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de Wet digitale overheid de staatssecretaris van BZK middels de motie Van der Molen opgeroepen om de mogelijkheden voor een publiek middel te onderzoeken als alternatief naast eHerkenning. De staatssecretaris van BZK heeft de uitvoering van deze motie ter hand genomen. De compensatieregeling zal worden verlengd totdat er een publiek middel beschikbaar is als alternatief naast eHerkenning.

De volledige tekst van de antwoorden die de staatssecretaris op 29 augustus 2022 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd kunt u hier downloaden.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)