Op 9 december 2021 heeft de Nederlandse overheid 2 openbare consultaties geopend met betrekking tot 2 wetsvoorstellen die fiscale impact hebben. De eerste consultatie betreft een conceptwetsvoorstel: “Wet implementatie betalingsdienstverleners”. De tweede consultatie betreft een conceptwetsvoorstel: “Wet implementatie richtlijn kleineondernemersregeling”. Voor beide consultaties loopt de consultatieperiode tot en met 20 januari 2022. Voor beide consultaties geldt dat reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie en dat alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.

 

Wet implementatie richtlijn betalingsdienstaanbieders

Op 18 februari 2020 heeft de Raad van de Europese Unie RICHTLIJN (EU) 2020/284 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG wat betreft de invoering van bepaalde voorschriften voor betalingsdienstaanbieders aangenomen. In dit verband heeft de Nederlandse overheid nu een openbare consultatie geopend met betrekking tot het conceptwetsvoorstel: “Wet implementatie betalingsdienstverleners”. Op basis van het wetsvoorstel wordt in de Wet op de omzetbelasting 1968 na hoofdstuk VI, afdeling 5, een afdeling ingevoegd, luidende: “Afdeling 6 Algemene verplichtingen voor betalingsdienstaanbieder”.

 

Op basis van de wetswiiziging worden betalingsdienstaanbieders onder voorwaarden verplicht om alle betaaldata van grensoverschrijdende transacties te verstrekken aan de Belastingdienst.

 

Het is de bedoeling is dat de wet in werking treedt met ingang van 1 januari 2024.

 

Klik hier om de het conceptwetsvoorstel te downloaden.

 

Klik hier om de bijbehorende Memorie van Toelichting te downloaden.

 

Klik hier om te worden doorgestuurd naar de webpagina waar u uw input mbt deze openbare consultatie kunt geven.

 

Wet implementatie richtlijn kleineondernemersregeling

Op 18 februari 2020 heeft de Raad van de Europese Unie Richtlijn (EU) 2020/285 tot wijziging van Richtlijn 2006/112/EG betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde wat betreft de bijzondere regeling voor kleine ondernemingen en Verordening (EU) nr. 904/2010 betreffende de administratieve samenwerking en uitwisseling van inlichtingen voor doeleinden van toezicht op de juiste uitvoering van de bijzondere regeling voor kleine ondernemingen aangenomen. In dit verband heeft de Nederlandse overheid nu een openbare consultatie geopend met betrekking tot het conceptwetsvoorstel: “Wet implementatie richtlijn kleineondernemersregeling”. Op basis van het wetsvoorstel worden verschillende wijzigingen aangebracht in de Wet op de omzetbelasting 1968.

 

Kleine ondernemers kunnen de maatregelen als een vereenvoudiging ervaren wanneer zij in andere lidstaten handelen binnen de EU. Voor de aanmelding voor de kleineondernemersregeling hoeven zij zich niet aan te melden in elke lidstaat afzonderlijk, maar slechts in de lidstaat van vestiging. Daarnaast worden de termijnen voor de verplichte toepassing en uitsluiting van de kleineondernemersregeling afgeschaft, respectievelijk verkort. Ondernemers krijgen op die wijze meer flexibiliteit om zich voor de kleineondernemersregeling aan of af te melden bij wijziging van omstandigheden.

 

Het wetsvoorstel bevat overigens nog geen overgangsrecht. Het ministerie geeft aan dat zij voor het ontwikkelen daarvan via deze consultatie graag hoort in welke gevallen volgens de praktijk overgangsrecht nodig is. Reageerders worden dus uitgenodigd daarvoor suggesties aan te leveren.

 

Het is de bedoeling is dat de wet (en daarmee dus ook de wijzigingen in de Wet op de omzetbelasting 1968) in werking treedt met ingang van 1 januari 2025.

 

Klik hier om de het conceptwetsvoorstel te downloaden.

 

Klik hier om de bijbehorende Memorie van Toelichting te downloaden.

 

Klik hier om te worden doorgestuurd naar de webpagina waar u uw input mbt deze openbare consultatie kunt geven.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
INTERESTING ARTICLES