Op 1 augustus 2022 is in de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden het Besluit van de staatssecretaris Inkomstenbelasting. Besluit rechtsherstel box 3, voorkoming dubbele belasting, Besluit van 29 juli 2022, nr. 2022-199150, gepubliceerd. Dit besluit bevat een goedkeuring ten aanzien van binnenlandse belastingplichtigen met buitenlandse bezittingen en schulden bij de toepassing van het Besluit rechtsherstel box 3 naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021, ECLI:NL:HR:2021:1963.

 

Hieronder vindt u een integrale weergave van de tekst van het besluit zoals gepubliceerd in de Staatscourant:

“De Staatssecretaris van Financiën heeft het volgende besloten.

 

Dit besluit bevat een goedkeuring ten aanzien van binnenlandse belastingplichtigen met buitenlandse bezittingen en schulden bij de toepassing van het Besluit rechtsherstel box 3 naar aanleiding van het arrest van de Hoge Raad van 24 december 2021, ECLI:NL:HR:2021:1963.

 

1. Inleiding

In het Besluit rechtsherstel box 31 dat in wetgeving zal worden vastgelegd, heb ik uitgewerkt op welke wijze het nieuwe voordeel uit sparen en beleggen in box 3 voor nog niet onherroepelijk vaststaande en nog niet vastgestelde aanslagen inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen voor de kalenderjaren 2017 tot en met 2022 wordt berekend. Bij binnenlandse belastingplichtigen met buitenlandse bezittingen en schulden voor wie op basis van een belastingverdrag of eenzijdige regeling recht bestaat op voorkoming van dubbele belasting, sluit de systematiek zoals die is opgenomen in het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 niet volledig aan bij de berekeningswijze in het Besluit rechtsherstel box 3. Dit besluit, dat ook in wetgeving zal worden vastgelegd, bevat daarvoor een goedkeuring. Deze goedkeuring geldt uitsluitend voor situaties waarin toepassing van het Besluit rechtsherstel box 3 resulteert in een verlaging van het voordeel uit sparen en beleggen.

 

1.1 Gebruikte begrippen en afkortingen

Buitenlandse bezittingen en schulden

Buitenlandse bezittingen en schulden als bedoeld in artikel 23, tweede lid, Bvdb 2001

Bvdb 2001

Besluit voorkoming dubbele belasting 2001

Wet IB 2001

Wet inkomstenbelasting 2001

 

2. Voorkoming van dubbele belasting bij toepassing van het rechtsherstel

Hoofdstuk 2, afdeling 4, Bvdb 2001 regelt de wijze waarop voorkoming van dubbele belasting wordt verleend bij binnenlandse belastingplichtigen met buitenlandse bezittingen en schulden. De voorkoming wordt in deze regeling, kort gezegd, gebaseerd op de verhouding van het buitenlandse box 3-vermogen ten opzichte van het gehele vermogen. Hierdoor wordt in feite een gemiddeld forfaitair rendementspercentage toegerekend aan het buitenlandse vermogen.

 

Bij de berekening van het voordeel uit sparen en beleggen op basis van het rechtsherstel wordt echter op basis van de werkelijke samenstelling van het vermogen aan specifieke vermogensbestanddelen een rendementspercentage toegerekend. Zo zal aan een buitenlandse vakantiewoning een forfaitair rendementspercentage van 5,39% (in 2017) worden toegerekend. Een redelijke rechtstoepassing brengt met zich mee dat in dat geval ook voor de berekening van de voorkoming van dubbele belasting met het van toepassing zijnde rendementspercentage wordt gerekend.

 

Daarom keur ik het volgende goed.

 

Goedkeuring

 

Voor binnenlandse belastingplichtigen met buitenlandse bezittingen en schulden waarbij toepassing van het Besluit rechtsherstel box 3 resulteert in een verlaging van het voordeel uit sparen en beleggen, wordt als volgt afgeweken van het Bvdb 2001:

   In afwijking van artikel 24, tweede lid, Bvdb 2001, wordt de voorkomingsbreuk niet vermenigvuldigd met de op basis van de Wet IB 2001 over het belastbare inkomen uit sparen en beleggen verschuldigde belasting maar met de belasting die verschuldigd is over het belastbare inkomen uit sparen en beleggen na toepassing van het Besluit rechtsherstel box 3.

   In afwijking van artikel 24, vijfde lid, onderdeel a, Bvdb 2001 wordt onder het forfaitaire rendement van de rendementsgrondslag in het buitenland verstaan: het rendement van de buitenlandse bezittingen, verminderd met het rendement van de buitenlandse schulden. Voor het bepalen van deze verschillende rendementen is hoofdstuk 3.1 van het Besluit rechtsherstel box 3 van overeenkomstige toepassing.

   In afwijking van artikel 24, vijfde lid, onderdeel b, Bvdb 2001 wordt het noemerinkomen bepaald als: het belastbare inkomen uit sparen en beleggen na toepassing van het Besluit rechtsherstel box 3.2

 

Bij de toepassing van deze goedkeuring blijven de overige bepalingen van afdeling 4 Bvdb 2001 onverkort van toepassing.

 

3. Verwerking van de goedkeuring

Belastingplichtigen die aanspraak kunnen maken op deze goedkeuring hoeven hiertoe geen verzoek in te dienen. Zij ontvangen hierover van de inspecteur een bericht.

 

4. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

 

5. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit rechtsherstel box 3, voorkoming dubbele belasting.

 

Dit besluit zal in de Staatscourant worden geplaatst.

 

Den Haag, 29 juli 2022

De Staatssecretaris van Financiën

namens deze,

H.G. Roodbeen

hoofddirecteur Fiscale en Juridische Zaken

 

1    Besluit rechtsherstel box 3 van 28 juni 2022, nr. 2022-176296 (Stcrt. 2022, 17063).

2    Waarbij artikel 24, zesde lid, Bvdb 2001 van toepassing blijft.”

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
INTERESTING ARTICLES