Op 27 mei 2022 heeft de Nederlandse overheid een internet geopend mbt tot de voorgenomen uitbreiding van organisaties die verplicht zijn om hun jaarrekening via SBR te deponeren. De consultatieperiode loopt van 27 mei 2022 tot en met 24 juni 2022.

 

Bijna alle organisaties moeten hun jaarrekening bij het handelsregister deponeren. De meesten doen dat via Standard Business Reporting (SBR). Een aantal organisaties hoeft nog niet via SBR te deponeren. Dat zijn met name grote bedrijven en hun middelgrote dochterondernemingen. Die uitzondering wordt nu opgeheven.

 

SBR (Standard Business Reporting) is de nationale standaard voor de digitale uitwisseling van alle bedrijfsmatige rapportages. Meer informatie omtrent SBR en de SBR-standaard kunt u vinden op de SBR-website.

 

Bij de invoering van verplichte elektronische deponering van de jaarrapportage via SBR, zoals die voor micro en kleine ondernemingen werd ingevoerd, kregen grote rechtspersonen uitstel. De reden was dat veel grote ondernemingen in hun jaarverslaggeving beursvennootschappen volgen en het dus voor de hand lag de verplichting voor grote rechtspersonen te laten volgen op de verplichting voor beursvennootschappen. De Nederlandse overheid is nu voornemens dit uitstel vanaf het boekjaar 2023 op te heffen.

 

De uitzondering op het deponeren via SBR wordt alleen nog gehandhaafd voor uitgevende instellingen als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht. Zij deponeren via de Autoriteit Financiële Markten.

 

Omdat er in Europa ontwikkelingen zijn die meer rechtspersonen dan uitgevende instellingen gaan verplichten het Europese formaat te gebruiken, krijgt iedere rechtspersoon die bij de KVK de jaarrapportage deponeert, de keuze om te kiezen tussen deze twee formaten. Beide formaten worden in de SBR standaard vastgelegd. Ook micro en kleine rechtspersonen kunnen desgewenst dit Europese formaat gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn als zij als onderdeel van een groep ervoor willen kiezen om het Europese formaat te hanteren. Rechtspersonen en vennootschappen met een statutaire zetel buiten Nederland, waarvoor op grond van het Handelsregisterbesluit 2008 de verplichting geldt de boekhoudbescheiden te deponeren bij het handelsregister zoals ze die in het land van de statutaire zetel openbaar moeten maken (paragraaf 4.3.4 van het Handelsregisterbesluit 2008) en rechtspersonen die een jaarrekening deponeren die op grond van artikel 362, eerste lid, tweede volzin, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek is opgesteld naar de normen van een van de andere lidstaten van de Europese Unie, kunnen ook dit Europese formaat gebruiken.

 

De internetconsultatie “elektronisch deponeren jaarrekening”, inclusief de bijbehorende documenten kunt u hier vinden.

 


Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)

 

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
INTERESTING ARTICLES