Op 29 juli 2022 is in de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden een besluit van de staatssecretaris om tijdelijk Leidraad Invordering 2008 aan te passen ten einde de totstandkoming van minnelijke saneringsakkoorden van ondernemers te bevorderen gepubliceerd (Besluit van 25 juli 2022, nr. 2022-196575). De wijzigingen gaan in op 1 augustus 2022 en blijven van kracht tot 1 oktober 2023.

 

Op verscheidene plaatsen in de Leidraad Invorderingen 2008 wordt een bepaling toegevoegd (o.a aan artikel 26.3.5) of een nieuw artikel toegevoegd (o.a. artikel 26.3.5a. - Tijdelijk uitkeringspercentage bij saneringsakkoorden, artikel 73.3a.2a. - Tijdelijk uitkeringspercentage WHOA, artikel 73.5.1a. - Tijdelijk uitkeringspercentage MSNP voor ondernemers en artikel 73.6.4a. - Tijdelijk uitkeringspercentage buitengerechtelijk akkoord voor ondernemers) die erop neerkomen dat om de totstandkoming van minnelijke saneringsakkoorden van ondernemers te bevorderen, de ontvanger in de periode van 1 augustus 2022 tot 1 oktober 2023 genoegen zal nemen met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage als aan concurrente schuldeisers wordt aangeboden.

 

Zoals gezegd wordt met de wijzigingen beoogd de totstandkoming van minnelijke saneringsakkoorden te bevorderen. Het betreft uitdrukkelijk een tijdelijke tegemoetkoming die in de eerste plaats is bedoeld om in de kern gezonde ondernemingen met een problematische schuldenlast, extra te ondersteunen in de nasleep van de coronacrisis en het daarmee verband houdende ruimhartige uitstelbeleid. Daarnaast wil het kabinet voorkomen dat in de kern gezonde ondernemingen die steun hebben genoten, nu alsnog failliet gaan, waardoor de verleende steun in feite verloren zou gaan.

 

De belastingschulden die door de coronacrisis zijn ontstaan, verschillen daarnaast wezenlijk van karakter met reguliere belastingschulden. Het ruimhartige generieke corona-uitstelbeleid stond ondernemers toe om gedurende een bepaalde periode bepaalde belastingen niet te betalen. Deze maatregel had tot doel om ondernemers tijdelijk extra liquiditeiten te verschaffen waarmee zij onder meer hun noodzakelijke vaste lasten konden voldoen. Feitelijk heeft de Belastingdienst daarmee als kredietverstrekker opgetreden, waardoor een grotere schuldenlast kon ontstaan bij ondernemers.

 

Alles overwegende acht het kabinet het passend om tijdelijk toe te staan dat de Belastingdienst genoegen neemt met ten minste hetzelfde uitkeringspercentage als hetgeen aan concurrente crediteuren op hun vordering wordt aangeboden in minnelijke saneringstrajecten. Het kabinet verwacht dat minnelijke saneringsakkoorden voor ondernemingen die hiervoor in aanmerking komen, met deze maatregel makkelijker en sneller gerealiseerd kunnen worden. Dat vergroot de overlevingskansen van in de kern gezonde ondernemingen en biedt de ondernemer perspectief. Het tijdelijke karakter van de maatregel brengt de directe relatie van deze maatregel met de coronacrisis tot uitdrukking.

 

Deze goedkeuring is alleen van toepassing op minnelijke saneringstrajecten waarbij de onderneming wordt voortgezet. Hoewel de goedkeuring is gericht op het bevorderen van de totstandkoming van minnelijke saneringsakkoorden, is de maatregel ook van toepassing in situaties waarin de ontvanger reeds had ingestemd met een akkoord als bedoeld in artikel 22a van de regeling, of een akkoord als bedoeld in artikel 370 FW, maar het akkoord desondanks toch aan de rechtbank wordt voorgelegd met het verzoek het akkoord aan de gezamenlijke schuldeisers op te leggen, respectievelijk het akkoord te homologeren.

 

De volledige tekst van het Besluit van de Staatssecretaris en de daarbij behorende (artikelsgewijze) toelichting zoals gepubliceerd in de Staatscourant van 29 juli 2022 kunt u hier vinden.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
INTERESTING ARTICLES