Op 8 augustus 2022 heeft het Oostenrijkse Ministerie van Financiën een persbericht zeer interessant persbericht gepubliceerd. In het persbericht maakt de Oostenrijkse Minister van Financiën een tussenbalans op naar aanleiding van het in het derde kwartaal van 2021 opgerichte “SOKO-Scheinunternehmen” (Een SOKO is een eenheid binnen de politie die met een speciaal doel is opgericht). Het SOKO-Scheinunternehmen is opgericht nadat het aantal nep-/dekmantelondernemingen in 2021 flink toenam. Sinds haar oprichting doet de eenheid consequent onderzoek met als doel criminele netwerken op te rollen en de daders te straffen. Het SOKO-Scheinunternehmen valt onder het Bureau Fraudebestrijding.

 

“Elk dekmantelonderneming schaadt onze economie enorm. Nepbedrijven streven immers het doel na om inhouding van loonbelasting en premies volksverzekeringen door de staat te voorkomen. Bovendien worden ze vaak in verband gebracht met georganiseerde misdaad, zoals drugsgerelateerde misdrijven. Met het SOKO- Scheinunternehmen gaan we deze negatieve trend duidelijk tegen en beschermen we zo onze eerlijke zakenmensen", zei minister van Financiën Magnus Brunner tijdens een briefing met het SOKO.

 

In het verleden is door de in 2013 opgerichte Financiële Politie al opgetreden tegen nepbedrijven. De door de Financiële Politie behaalde individuele successen waren echter niet voldoende om eerlijke bedrijven adequaat te beschermen. Bij de modernisering van de Oostenrijkse Belastingdienst is begin 2021 het Bureau Fraudebestrijding in het leven geroepen - wat heeft geresulteerd in een bundeling van bevoegdheden en het samenbrengen van strafrechtelijke autoriteiten in één bureau. Hiermee werd ook SOKO-Scheinunternehmen, waarin zeer specialistische kennis wordt ontwikkeld, mogelijk gemaakt. Zo worden de vaak complexe zaken met grondig speurwerk opgelost en wordt uiteindelijk de hele organisatiestructuur achter de dekmantelondernemingen opgerold.

 

Nadat een nepbedrijf is geïdentificeerd worden de eerste maatregelen onverwijld uitgevoerd door de Financiële Politie. De vennootschappen die rechtens als dekmantelonderneming zijn aangemerkt, worden vervolgens op de homepage van het Ministerie van Financiën (https://service.bmf.gv.at/service/allg/lsu/) gepubliceerd en uit het handelsregister geschrapt. Dit betekent dat de rechtens erkende nepbedrijven voor alle eerlijke ondernemers herkenbaar als dubieuze zakenpartners zijn en daarom niet meer aan het normale economische verkeer kunnen deelnemen.

 

Volgens het Oostenrijkse Ministerie van Financiën is een van de kenmerken dekmantels dat ze in korte tijd grote sommen geld via hun rekeningen overmaken. Binnen een paar maanden werd door een paar bedrijfsconstructies voor een bedrag van meer dan 33 miljoen euro over verschillende bankrekeningen gesluisd, waarna de uiteindelijke geldopname georganiseerd werd teneinde de opgenomen cashmiddelen te gebruiken voor illegale loonbetalingen, steekpenningen of illegale winstnemingen.

 

De onderzoeken die het SOKO-Scheinunternehmen tot nu toe heeft uitgevoerd wijzen op een mogelijke extra opbrengst van meer dan 100 miljoen Euro voor de Oostenrijkse staat. De daadwerkelijke totale hoogte van de invorderingen, extra lasten en opgelegde boetes zal pas bekend zijn als de procedure definitief is afgerond (daarnaast bestaat er overigens ook nog eens een kans dat een gevangenisstraf wordt opgelegd).

 

In 2021 werden uiteindelijk 120 dekmantelbedrijven ontdekt, een stijging van 20% ten opzichte van 2019 en een stijging van 100% ten opzichte 2017.

 

Verder wordt met name de internationalisering van fraudepreventie bevorderd. In de SOKO-zaken die momenteel in behandeling zijn, zijn ook zeven Europese onderzoeksverzoeken verzonden aan andere EU-landen (o.a. Roemenië).

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
INTERESTING ARTICLES