Op de website van het Committee on Ways and Means van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is een brief gepubliceerd die de voorzitter van deze commissie op 10 februari 2023 aan de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (de OECD) heeft gestuurd.

In zijn brief haalt voorzitter Jason Smith fel uit naar zowel President Biden als naar de OECD. De heer Smith lijkt zelfs de bijdrage van de Verenigde Staten aan de toekomstige financiering van de OECD in twijfel te trekken. De vraag is natuurlijk wel hoe deze opmerkingen van de voorzitter van het Committee on Ways and Means moeten worden gezien. Moet er heel veel waarde aan worden gehecht? Of zijn de gemaakte opmerkingen vooral bedoeld voor de interne Amerikaanse politieke bühne?

Een paar quotes uit de brief:

"Als de wereldwijde belastingdeal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt afgerond, zal dit leiden tot minder banen en minder welvaart voor miljoenen Amerikaanse gezinnen. De technocraten die in Parijs over deze achterkamertjesovereenkomst onderhandelen, hebben geprobeerd de Verenigde Staten aan te vallen, en afgevaardigden van de Biden-regering hebben hen niet tegengehouden."

De Republikeinse meerderheid in het Huis verwerpt dat falen van de onderhandelaars van de Biden-regering. We zullen de Biden-regering ter verantwoording roepen en het vertrouwen van de Amerikanen in het vermogen van hun regering om de Amerikaanse belangen op het wereldtoneel te beschermen herstellen.

"De Verenigde Staten financiert 20 procent van het jaarlijkse budget van de OESO - bijna 80 miljoen US-dollar per jaar en twee keer zoveel als elk ander land. China verstrekt geen financiering aan de OESO. Toch staat China op het punt marktaandeel en banen te veroveren, terwijl van Amerikanen wordt verwacht dat ze de rekening voor deze wereldwijde belastingdeal van de OESO betalen. Het is onduidelijk waarom Amerikaanse belastingbetalers een project zouden blijven financieren dat duidelijk hun eigen belangen schaadt ten gunste van een concurrent.

De OESO zou alle voorstellen moeten afwijzen die andere landen in staat zouden stellen Amerikaanse banen en belastingopbrengsten aan te vallen."

Het Committee on Ways and Means is de oudste commissie van het Amerikaanse Congres en is de belangrijkste commissie voor het schrijven van belastingwetten in het Huis van Afgevaardigden.

De volledige tekst van de brief (in de Engelse taal) kunt u hier vinden op de website van het het Committee on Ways and Means van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

 

 

Copyright – internationaltaxplaza.info

 

 

Follow International Tax Plaza on Twitter (@IntTaxPlaza)

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
INTERESTING ARTICLES